Mikromobilnost je vse bolj priljubljena, saj krajše razdalje lahko prepotujemo hitreje in okolju bolj prijazno. Uživajmo v vožnji in upoštevajmo, da smo odgovorni za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Tudi pešcev.


Ta dva skiroista sta zelo praktična in se seveda povsod vozita s skirojem. Njuna zaščitna čelada je veliko več kot modni dodatek, tudi njuni glasen zvonec je prepoznaven.

Pri vožnji po mestu pa se vedno držita nekaj svojih življenjskih načel:

  • Čelado si nadeneta za vsako vožnjo, vedno in povsod.
  • Približno dvakrat na mesec preverita stanje zračnega tlaka v pnevmatikah. Veliko se namreč vozita po slabo vzdrževanem asfaltu, zato se kolesa hitreje praznijo.
  • Med vožnjo s skirojem ne uporabljata telefon. Če morata opraviti kakšen klic ali napisati SMS, se ustavita in snameta čelado.
  • Da bo njuna mikromobilnost makrovarna, sta svoj skiro in e-skiro vključila v AvtoMobilno zavarovanje. To je več kot avtomobilsko zavarovanje, saj zavaruje tudi kolo, skiro, prtljago in rehabilitacijo po nesreči.

Zanima tudi vas? Poglejte tukaj. 

  • *Mikromobilnost je najmanjša in hkrati najmlajša med oblikami transporta. Vanjo sodijo zelo lahka, eno- do štirikolesna vozila, kot so skiroji, rolke, električne rolke in električni skiroji, električna kolesa ter podobne naprave. Namenjene so enemu uporabniku, njihova maksimalna teža pa ne presega 500 kg.
  • Mikromobilnost je lahko makronevarna! Uporabniki lahkih prevoznih sredstev so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. Zakonodaja na tem področju je pomanjkljiva, zato za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu lahko največ naredimo kar mikromobilni uporabniki sami. 

Najpogostejše so poškodbe glave

Skiroji, e-skiroji, e-rolke in podobne prevozne naprave so super rešitev, če se želite v mestu res hitro premikati. Pa še vozniškega dovoljenja ne potrebujete. A hitro se lahko zaplete, če med vožnjo niste pozorni na dogajanje okoli sebe. 

Z naraščanjem uporabnikov mikromobilnih prevoznih sredstev žal narašča tudi število nesreč. Vsako leto je na slovenskih cestah, pločnikih in kolesarskih stezah veliko nezgod, v katere so vpleteni uporabniki skirojev, e-skirojev in podobnih prevoznih sredstev. Nekatere imajo res hude posledice, med katerimi najbolj izstopajo resne poškodbe glave, ki lahko pustijo tudi dolgotrajne posledice.

Ker nesreča nikoli ne počiva in ker nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi, te vabimo, da si nadeneš čelado in se pridružiš naši AvtoMobilni družini zavarovancev