V hladilnih sistemih najbolj zmogljivih računalnikov je delček strasti slovenskega inženirja Edvarda Königa. Iz njegove ustvarjalnosti in želje po inovacijah so zrasli visokotehnološko podjetje EKWB, izjemna ekipa strokovnjakov ter blagovna znamka EK. Že po nekaj letih je EKWB v globalnem svetu računalništva prevzel vodilno mesto na področju vodnega hlajenja računalnikov po meri.

Spoznajte, kako je Edvard König združil na prvi pogled nemogoče ter zakaj smo v Zavarovalnici Triglav razvili zavarovanje kibernetske zaščite za majhna in srednje velika podjetja.     

V očeh Edvarda Königa je les izjemen material, ki ga oblikuje že od otroških nog. Odločitev za srednjo lesarsko šolo in nato fakulteto za lesarstvo sta bili tako popolnoma spontani. Kmalu se ji je pridružilo še računalništvo. 

Od lesenega stolčka do lesenega računalnika

Stolčke, ki se jih je naučil izdelovati v srednji šoli, je mladi Edvard König prodajal svojim sorodnikom. Naredil je tudi postelji zase in za svojega bratranca ter še vrsto uporabnih lesenih izdelkov. 

Prevzeli pa so ga tudi računalniki in igričarstvo. Ko je sestavil svoj prvi računalnik, je uporabil vrhunsko rešitev za zračno hlajenje, a se je kljub temu pregreval. Med iskanjem po spletu je naletel na vodno hlajenje. K sreči je, kot sam pravi, takrat opravljal študentsko prakso in delal ob računalniško programiranih CNC-strojih. Po službi je tako izdelal dolgo vrsto prototipov blokov za vodno hlajenje, ki so jih najprej preizkušali njegovi študentski kolegi. 

Pred izjemnimi razvojnimi priložnostmi 

Hobi je ob koncu študija prerasel svoje okvire in sledila je zmaga na natečaju Mestne občine Ljubljana za najboljši podjetniški načrt. Energija mladega inovatorja in prodornost njegovih zamisli sta prepričali tudi Matjaža Krča, njegovega tedanjega mentorja in današnjega direktorja EKWB-ja. Poslovni angel, strokovnjak za podjetništvo in mednarodno poslovanje je svetovalec zagonskim podjetjem predvsem na področjih poslovnega razvoja, internacionalizacije ter izgradnje finančne in organizacijske strukture. 

Edvard König z delom svoje več kot 120-članske ekipe, EKWB

EKWB ima danes sedež v poslovni coni Komenda, kjer ustvarja več kot 120 zaposlenih, nekateri tudi na lokaciji v Kranju in hčerinskem podjetju v ZDA. Razvoj, oblikovanje, trženje in del proizvodnje ohranjajo v Sloveniji, del proizvodnje imajo v tujini. Z izjemno rastjo zmogljivosti računalnikov in njihovo odločilno vlogo na vse več področjih se širijo tudi priložnosti za EKWB-jev nadaljnji razvoj. Zvesti ostajajo odličnim servisnim storitvam, visoki zmogljivosti hlajenja, izstopajočemu oblikovanju in blagovni znamki EK.  

V njihovih ekskluzivnih linijah, ki imajo kupce na vseh celinah, boste našli tudi brezhibno oblikovane lesene hladilne bloke.

Zavarovanje kibernetske zaščite je del varnostne politike podjetja

Peter Filip Jakopič, direktor premoženjskih zavarovanj, Zavarovalnica Triglav.

EKWB je izrazito razvojno podjetje in veliko vlaga v razvoj, katerega del je tudi varnost. V okviru svoje varnostne politike so sklenili tudi zavarovanje kibernetske zaščite za podjetja. Kot je povedal Peter Filip Jakopič, direktor premoženjskih zavarovanj v Zavarovalnici Triglav, ga je zavarovalnica ponudila prva v Sloveniji in regiji Adria, da bi malim in srednje velikim podjetjem zagotovila pomoč, ko se soočajo s kibernetskimi tveganji. Produkt je prilagojen načinu dela in izvajanju poslovnih procesov v podjetju. V njegov sklop sodijo tudi asistenčne storitve.

Za več informacij o zavarovanju kibernetske zaščite za vaše podjetje