V Sloveniji je približno 15 motoristov reševalcev. Ti svoje življenje posvečajo nujni medicinski pomoči na motornih kolesih. Reševanje lahko zato steče že nekaj pomembnih sekund pred prihodom reševalnega vozila, za kar se imamo zahvaliti njihovemu strokovnemu znanju, osebnostnim lastnostim ter obvladovanju dinamične, a varne vožnje. Intervencije opravljajo s sedmimi motorji v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Največkrat so prvi pri poškodovancu, naj gre za hudo krvavitev, prometno nesrečo, zastoj srca ali možgansko kap. Na poti do kraja nesreče nemalokrat tvegajo tudi lastno življenje. Na cestah so od 1. maja do 1. novembra in v tem obdobju samo ljubljanska ekipa posreduje približno 600-krat.

Z vsako intervenciji se učiš

Da postaneš motorist reševalec ne zadostujeta šolanje in pridobljena izobrazba, temveč je potreben poseben proces. V njem imajo poleg ustrezne izobrazbe ključno vlogo predvsem motoristične in reševalske izkušnje, pa tudi življenjske. 

»Pri vsaki intervenciji se zgodi kaj, iz česar se učiš in ti pride prav pri nadaljnjem delu,« pravi Domen Vodopivec, dolgoletni motorist reševalec reševalne postaje UKC Ljubljana, ki je v letu 2018 zaključil 15-letno kariero. »Pomembno je, da vseskozi gradiš na sebi, se pravilno odzivaš in se prilagajaš nastalim situacijam. Najpomembnejša veščina za motoriste pa je predvidevanje,« nadaljuje. 

Sopotnik na motorju: medicinska oprema

Foto: Ana Kovač
Na motorju reševalca so trije kovčki, polni reševalne opreme. Njihova skupna teža, od 60 do 80 kilogramov, je enaka teži enega odraslega človeka. 

Zelo pomembna je tudi zaščitna oprema reševalcev, saj pri vsakem reševanju drugega življenja najprej izpostavijo svojega. Oblečeni so v zaščite kombinezone, obvezne pa so tudi rokavice in posebni škornji ter čelade. »Zaščitne rokavice snamem tudi do tridesetkrat dnevno in se zelo hitro obrabijo. Če škornji zdržijo dve delovni sezoni, je zelo dobro,« pravi Domen Vodopivec. 

Prav z nakupom opreme že šesto leto motoristom reševalcem pomaga Zavarovalnica Triglav. Že tri leta pa krije tudi stroške vzdrževanja motorja za ljubljansko enoto motoristov reševalcev. 


Nasveti motoristov reševalcev za vse, ki se pripravljate na motoristično sezono. 

  1. Preden greste na cesto, mislite nase, predvsem pa na druge udeležence prometa. 
  2. Na cestah je še precej peska in prahu, zato so spolzke. 
  3. Dobro se ogrejte in imejte v mislih, da so vaša zapestja čez zimo malce okrnela. Preden sedete na motor, jih dobro razgibajte. 
  4. Zavedajte se, da informacije potujejo iz glave v gumo in nato na cesto. 
  5. Ne precenjujte svojih sposobnosti. Predvidevajte nepredvidljivo!

Več o naših projektih

Inovacija, ki rešuje življenja. Več