Skupaj umirjamo promet

Kako hitro pa vi vozite?

Trajnostno poročilo Skupine Triglav 2016

V Zavarovalnici Triglav smo v sklopu projekta Skupaj umirjamo promet in v sodelovanju s podjetjem Sipronika namestili 18 prikazovalnikov hitrosti Vi vozite. V šolskih vežah pa prav tako namestili tudi 15 računalniških ekranov, prek katerih otroci in njihovi starši spremljajo statistiko prikaza hitrosti avtomobilov v okolici šol in vrtcev. 

Slovenskim občinam smo s sofinanciranjem prikazovalnikov pomagali k večji prometni varnosti v okolici šol, vrtcev in na šolskih poteh. Rezultati so najbolj vidni tam, kjer se regionalna cesta vključuje v naselje. Rezultati so spodbudni, saj se je povprečna hitrost v bližini osnovnih šol in vrtcev znižala za 2,5 km/h, 4 odstotke prehitrih voznikov pa je hitrost umirilo na dovoljenih 50 km/h.

Med sodelujočimi osnovnimi šolami smo izvedli tudi tekmovanje s ciljem, da osnovnošolci spodbudijo voznike v lokalnem okolju k umirjanju vožnje na dovoljenih 50 km/h.

Vi vozite

Učenca Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor, devetošolca Matevž Čelik in Lan Martin Kompan, sta ob tem opazila, da so vozniki po postavitvi merilnikov hitrosti postali bolj vestni, predvsem v času prihoda in odhoda šolarjev. 

Hitrost pomembno vpliva na težo nesreče

Po podatkih slovenske policije je hitrost vozila najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni spada med ključnimi elementi preventivnega delovanja in se je izkazal kot učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic.

Pametni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 spadajo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Ob zgledni vožnji voznike pohvalijo, drugače pa jim pokažejo, da njihovo ravnanje za volanom ni primerno. Sistem obenem tudi shranjuje in obdeluje podatke o prometu in jih prikazuje na posebnem spletnem portalu ali posebnih monitorjih, nameščenih v bližnjih šolah. To ima pozitiven vpliv na ozaveščanje otrok o pomenu ustrezne vožnje na območjih s pešci, sodelujoče občine pa lahko podatke uporabljajo za načrtovanje različnih ukrepov urejanja prometa na širšem območju lokacije.

Za preventivna vlaganja je Skupina Triglav v letu 2016 namenila 2,9 milijona evrov, od tega je bilo 11 odstotkov namenjeno za prometno varnost.