Aktivni prometni znaki: do 90 % večja varnost

Na nepreglednih in nezaznavnih odsekih so prometne nezgode pogostejše. Take okoliščine zahtevajo veliko zbranost voznika, ki jo povečuje inteligentni opozorilni sistem COPS@road. 


Tehnološka inovacija z detektorji zazna, da se odseku iz več smeri približujejo udeleženci v prometu. Zasnovana je na modularnem nizu aktivnih prometnih znakov, ki so prilagojeni posebnostim vsakega cestnega odseka. 

Opozorilo o možnosti trka v realnem času

Inteligentni sistem z utripanjem svetlobnih znakov v realnem času opozori voznike na prednostni in neprednostnih cestah, da je zaznal približevanje odseku iz drugih smeri, in na nevarnost trka. Voznike opozarja tudi na prekoračeno omejitev hitrosti.

Mlado podjetje COPS systems in Zavarovalnica Triglav sta s sistemom COPS@road v treh letih opremila ostre ovinke, slabo zaznavna križišča in nepregledne podvoze v 24 slovenskih občinah. Postali so varnejši z inovativno svetlobno signalizacijo, ki se napaja s sončno energijo. Ponavljajoče se prometne nezgode, značilne za nepregledne ovinke, so na nekaterih opremljenih kritičnih točkah povsem izginile. 

Od avgusta 2017 deluje opozorilna signalizacija tudi v križišču v Stražišču v Kranju. To območje je nevarno predvsem zaradi nezaznavnega križišča in daljših ravnin pred njim, kjer vozniki velikokrat preveč pospešijo.